Vagabond Serena 432904059 59 Milkshake - safedatingcoach.com
Esprit Fergy Woven Cuoio
Visste du at vi har ca. 10 000 smaksløker på tunga?

I hele munnhulen vår, og særlig på tunga, har vi smaksløker (celler). I munnen kan vi smake de fem grunnsmaker: søtt, surt, salt, bittert og umami. Umami er ganske ny for oss i Norge, det kommer fra Japan og betyr «det som smaker godt». 

Visste du at...

Ca. 25 % av befolkningen kan kalles «supersmakere». Supersmakerne har flere smaksløker på tunga enn andre. De kjenner en bittersmak når de blir testet med en såkalt «PROP test» (kilde: Nofima).

Smakscellene på tunga samarbeider med luktcellene i nesen når vi smaker. Det er grunnen til at maten smaker lite når vi er forkjølte. Luktesansen og matduften er svært viktig i opplevelsen av maten vi spiser!

For at vi skal bli sikre på vår egen smak, er det viktig å vite i hva slags mat de fem grunn smakene finnes. Det er lettest å finne grunnsmakene i hjemmelaget mat. Da lærer vi mer om de virkelig gode, rene og naturlige smakene fra råvarene. 

Søtt

Noe av det som smaker søtt er sukker, sukkertøy, tørket frukt, solmodne frukter som mango og ananas og ovnsbakte tomater og paprika.

Salt

Noe som smaker salt er bordsalt, salamipølse, salte peanøtter og potetgull.

Surt

Vanlige sure smaker er sitron, sylteagurker og surt godteri.

Bittert

Typiske bitre råvarer er grapefrukt, mørk sjokolade og kanel.

Umami

Mat som smaker umami, er stekt kjøtt, balsamicoeddik, soyasaus og vellagrede oster.

Hvis mat og helse-gruppen din ikke har prøvd de morsomme smakstestene før, anbefales det som en nyttig aktivitet i faget! Fakta, tips og inspirasjon til matlaging og andre aktiviteter finner du i linkene under.

GAP BOYS Poloskjorter pure red

Mellomtrinnet:

Lacrosse Hampton II Womens 6 Croco Embossed

Ungdomstrinnet:

Harley Davidson Seattle Biker Boot Brown Lthr

Vagabond Serena 432904059 59 Milkshake

BdD8G38cEy

Vagabond Serena 4329-040-59 59 Milkshake

Vagabond Serena 4329-040-59 59 Milkshake
Produktbeskrivelse Vagabond Detaljer: Skolisser Merke: Vagabond Tittel: Dame Type: Flats Farg: Rosa Passer: Normal Yttermateriale: Lær Såle: Gummisåle Artikelnummer: 57717-00 Vagabond Serena 4329-040-59 59 Milkshake Vagabond Serena 4329-040-59 59 Milkshake
© MAT.NO
Ved spørsmål, kontakt Selected Homme Bow tie mid grey melange